KREFTFORENINGENS HEDERSPRIS 2018 TILDELT JVJ

RADIUMHOSPITALET, OSLO: På Dagens Medisins kreftkonferanse ble Kreftforeningens hederspris for 2018 delt ut til Jan Vincents Johannessen. Johannessen er professor i medisin og tidligere administrerende direktør ved Radiumhospitalet. Han er i dag leder av Radiumhospitalets Legater, og daglig leder ved Montebello Senteret i Mesnali, som Johannessen tok initiativet til.

– Kreftforeningens hederspris henger svært høyt og deles ut til personer som har gjort en særlig innsats innen kreftområde. Både overfor dem som rammes, og som har bidratt til innsamling og satt kreftsaken på dagsorden. Få passer disse kriteriene bedre enn Jan Vincents Johannessen, sier generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel.

https://www.dagensmedisin.no/artikler/2018/04/18/hederspris-til-jan-vincents-johannessen/

https://www.dagensmedisin.no/artikler/2018/04/18/velfortjent-honnor-til-et-fyrverkeri-av-en-mann/

https://forskning.no/forskningspriser/2018/04/kreftforeningens-hederspris-til-jan-vincents-johannessen

UTDELING AV KREFTFORENINGENS HEDERSPRIS 2018

TIL JAN VINCENTS JOHANNESSEN

FORSKNINGSBYGGET, RADIUMHOSPITALET 18. APRIL 2018

TALE VED GENERALSEKRETÆR ANNE LISE RYEL, KREFTFORENINGEN

Jeg har nettopp vært i Kina, med helseminister Bent Høie. Der kom jeg i prat med en nordmann (Jon Eivind Stø i Nhack). Han ville dele med meg hvilket inntrykk en foredragsholder hadde gjort på ham. For flere år siden. Fabelaktig fremføring og innhold. Men – tenk – personen innledet med å spille Sissel Kyrkjebøs «Se ilden lyse», OL-sangen. Og så hadde personen sagt: «By the way, det var jeg som skrev den!»

Ikke mye beskjedenhet der i gården, nei! Men, det er jo fordi vi snakker om en multikunstner, en unik person. Jeg sa: artig at du nevner ham, jeg møter ham til uka, for da skal jeg gi ham en pris.

Kreftforeningens HEDERSPRIS henger svært høyt og deles ut til personer som har gjort en særlig innsats innen kreftområdet. Både overfor dem som rammes, som har bidratt til innsamling og satt kreftsaken på dagsorden.

Få fyller disse kriteriene bedre enn Jan Vincents Johannesen.

Hedersprisvinneren har gitt et ansikt til saken. Gjennom en lang karriere både som lege, forsker, sykehusdirektør, og foreningsleder har han skapt enorm oppmerksomhet og hatt store visjoner på vegne av kreftsaken.

Det er mange som ønsker å gjøre det beste for kreftsyke mennesker, men det er få andre som til de grader har gjort så mye for så mange som han. Han har for eksempel hentet gourmetkokk fra stjernerestaurant inn i sykehuskjøkkenet, hyret inn hotellekspertise for å lære ansatte på Radiumhospitalet service, sørget for et artotek av bilder til pasientene, og anlagt basseng og trivselsanlegg. For å nevne noe.

Dette er virkelig kreftomsorg i praksis.

Samtidig hadde han en visjon om å sørge for verdens beste diagnose og behandling. Da må Radiumhospitalet utvides og bli et – som vi i dag vil kalle – CCC – Comprehensive Cancer Center, tenkte Jan Vincents. For å nå målet banket han på alle dører i nabolaget, for å få kjøpt tomtene. Resultatet ser vi i dag her vi står i forskningsbygget – og snart kommer siste brikke; klinikkbygget.

Ingen ting av dette hadde vært mulig hvis han ikke i tillegg hadde vært en superinnsamler. For Jan Vincents Johannesen har klart å skape og omsette engasjement også til kroner og øre. Det har resultert i mange private gaver til det beste for kreftsaken.

Mange har mye å takke deg for. Selvsagt Kreftforeningen, for alt du har gjort for oss, og sammen med oss. Din kreativitet har vært med på å forme oss (logo, slogans som Krafttak mot kreft).

Her kommer tre til som vil takke deg;

-en tidligere kollega (Per Bleikelia)

-en tidligere pasient, giver og venn (Øyvind Eriksen) og

-en pasient og pårørende (Mette Ege)

Snurr film!

For egen del sier jeg som deg: «Jeg er en gemini, tvilling, jeg kan brukes til mer enn én ting». Derfor har det vært helt naturlig å forstå din væremåte, og å gå i dine fotspor, la meg inspirere av deg!

Hedersprisen er et bilde av Eldar Parr. Det er ikke et hvilket som helst bilde. Fra en hvilken som helst kunstner. Eldar Parr har selv opplevd kreften tett på kroppen da han mistet sønnen sin til kreften.

Bildet plukkes ut av kunstneren selv til hedersprisen.

Overrekkelsen fortjener all mulig høytidelighet, glans og oppmerksomhet.

Kreftforeningen er derfor stolt over å ha fått helse-Norges mektigste person – statsråd Bent Høie – til å foreta selve overrekkelsen.

Bent, kommer du frem?

Jan Vincents – vi ber deg komme frem for å ta imot.